Maya Fitness Home
Kedvezményes regisztráció


TSMT / Egyéni TSMT
TSMT

A TSMT módszer
A tervezett szenzomotoros tréning (TSMT) feladatsora a nagy- és finommozgások fejlesztése során érleli, strukturálja tovább az idegrendszert. A foglalkozás menete kötött, feladatsorokba rendezett, a gyermek fejlődésének megfelelően fokozatosan nehezedik. A mozgásos feladatok segítik az érzékelés, észlelés fejlődését, a testvázlat, a térbeli tájékozódás, a laterialitás, a dominancia beérését. A feladatsorok javítják a gyermek koncentrációs képességeit, megalapozzák, segítik a figyelem jobb irányíthatóságát, a szerialitás, a ritmusérzék és a motoros kreativitás fejlődését. A mondókákkal, énekekkel kísért feladatvégzés során fejlődik kommunikációjuk és anyanyelvi készségeik.

 
Tünetek
 

 
Kinek ajánljuk?
 

 
Árak, időpontok, jelentkezés
 

Mik azok a tünetek, amikre érdemes odafigyelnünk még az iskolakezdés előtt?
Az óvodákban általában egy évvel az iskolakezdés előtt mérik fel a gyerekeket, és sajnos csak ilyenkor derül ki, hogy iskolaérettek-e. A hátralévő egy év kevés esetben elegendő a felzárkózásra, jellemzően ezeket a gyerekeket még egy évig visszatartják, így később kezdhetik el az iskolát. Már jóval hamarabb is cselekedhetünk annak érdekében, hogy az esetleges készség problémákat orvosoljuk.
Ha a gyermek nem szeret rajzolni, vagy nem tud, már intő jel a számunkra. Ha nagyon nehezen tanul meg biciklizni, visszahúzódó, félénk, vagy a játszótéren nem mer felmászni a magasba, ügyetlen, állandóan csetlik-botlik. Megmutatkozhatnak az indokolatlan agresszió jelei is vagy éppen ellenkezően a szorongás tüneteit vesszük rajta észre. A nehéz beilleszkedés, vagy a kapcsolatteremtési nehézségek, a veszélyérzet hiánya, a túlzott vakmerőség szintén e tünetegyüttesbe tartoznak.
A TSMT célja, hogy a mozgások az automatizmus szintjére kerüljenek. Így mire iskolába kerül a gyerek, ne veszítsen el energiát olyan dolgokra, amikre már nem kellene odafigyelnie. Például a finommanipuláció fejlődése a nagymozgásokat követi, mondhatni, hogy az az utolsó lépcsőfok. De ha már a nagymozgásokkal is probléma van, akkor egyértelmű, hogy a finommozgásokkal is.
Például a gyermeknek problémát okoz megfogni a ceruzát. Meg tudja ugyan csinálni, de szinte egész figyelmével arra koncentrál, ezért a maradék figyelmével már csak a felét tudja meghallani mindazoknak, amiket a tanító néni mond. Nem azért nem tud teljesíteni, mert nem elég okos, hanem azért, mert testi szinten még nem automatizálódtak azok a folyamatok, amik a sikeres iskolai beválást feltételezik.

Kiknek ajánljuk?
3-7 éves gyerekek számára
megkésett és/vagy eltérő fejlődésmenetet mutató,
hiperaktív,
figyelemzavaros,
tanulási, magatartási, beilleszkedési zavarokkal küzdő,
a sikeres iskolai beválásban rizikós,
súlyos beszédhibás,
mozgásban ügyetlen,
egyensúly-zavarral küzdő gyermekeknek.

TSMT diagnosztika, felmérés
Megmutatja, hogy a gyermek teljesítményproblémáinak oka organikus-e.
Objektív, a vizsgálat eredményét százalékban adja meg.
Iskolai beválást/beilleszkedést prognosztizálja.
Státusz és folyamat diagnosztikára alkalmas.
Nagyrészt nonverbális, utánzáson alapul a feladatok végrehajtása, emiatt elmarad a teljesítményszorongás.

A vizsgálat után a szülő maga is látja, hogy van-e elmaradás, illetve látja az elmaradás fokát, de a százalékban kimutatott teljesítmény is objektíven tükrözi a gyermek aktuális érettségét. A vizsgálat eredménye alapján megtudjuk, hogy a gyermeknek szüksége van -e valamilyen fejlesztésre. Ha igen, az eredmények azt is megmutatják, hogy egyéni vagy csoportos formában.

Egyéni TSMT
2-5 éves kortól olyan szenzomotoros vizsgálatot veszünk fel, amelyben az organikus éretlenségre utaló reflexeket, testtartásokat, izomtónus-szabályozási eltéréseket, a finommotoros tevékenységet, a hallás-válasz memóriát és a befogadó és kifejező nyelvi készséget vizsgáljuk.

A TSMT felmérés eredménye alapján személyre szabott, egyéni feladatsort állítunk össze a gyermek részére. Ezeket a feladatokat a szülővel, otthon gyakorolják, szükség szerint heti 3-5 alkalommal.

Az egyéni feladatsor végzését a szülőnek megtanítjuk. Kontroll 4-6 hetente - szükség esetén gyakrabban. A kontroll alkalmával a szülő bemutatja az előző alkalommal kapott tornát, amit az eredmények alapján ismét személyre szabva a fejlődést figyelembe véve átírunk.

Az otthoni terápia eszközei: gördeszka, nagylabda, seprűnyél, lepedő, plüss, esetleg billenőlap. Igény esetén egyéni tornáztatásban is lehet segítséget kérni.

Kiknek javasoljuk?
megkésett mozgás és/vagy beszédfejlődés esetén
félénkség oldása, önbizalom növelése
akinél az organikus éretlenség foka 50%-nál alacsonyabb
nehezen működik együtt
hisztirohamok oldása
szobatisztaság elősegítése