Maya Fitness Home
Maya Fitness

Testtartáselemzés

Egyre többet hallhatunk a helyes testtartás fontosságáról, gyakran mi magunk is mondjuk gyermekeinknek, vagy hallhatjuk másoktól: "Húzd ki magad"!
Sokan arra gondolnak, hogy ez pusztán esztétikai szempontból bír jelentőséggel, de gondoltad volna, hogy a fejfájásod, vállpanaszaid, derékfájdalmaid nagy részének oka a nem megfelelő testtartás, mozgásszegény életmód, vagy ismétlődő rossz mozgásminták?

Honnan tudod hogy szükséged van a testtartáslemzésre?
Ennek megválaszolására legjobb ha hozok egy életszerű példát. Adott egy ember, mondjuk egy ülő munkát végző 33 éves nő, hosszú évek után elhatározza, hogy végre elkezd edzőterembe, vagy valamilyen csoportos fitness órára járni.
Ez nagyon szuper gondolat! DE...
Gondoljuk csak el, a testhelyzetet amiben ő egész nap benne van.
ÜL, görnyed folyamatosan hisz előtte a számítógép.
Ülés közben csípőhajlító izmai elkezdenek rövidülni, farizmai inaktívvá válnak, elgyengülnek, a görnyedt tartás miatt mellizma zsugorodik, felső háti szakasz nyúlik, gyengül, és ennek következtében fokozódik a háti szakaszon a görbület. A feje, válla előrehelyezett lesz, nyakizmai zsugorodnak, emiatt súlypontja előretolódik, s mivel a nyakizmok a zsugorodás miatt nem tartanak kellőképpen, valami kell, hogy kompenzálja a súlypontot, különben orra bukik.
Mivel ezt nem szeretné, a nyakizmok zsugorodásával egyidejűleg előre fog tolódni a medencéje, ez viszont a lumbális gerincív kiegyenesedésével fog járni, amely a keresztcsont és a legalsó ágyéki csigolyára fog nagy terhet róni. A lumbális gerinc szakasz gátlás alá kerül, az azt körülvevő izmok nem fognak tudni megfelelően stabilizálni. A rendszer más izmokat fog túlterhelni, bevonni a stabilizáló munkába.

És ezzel az ördögi kör kellős közepén vagyunk!

Ha ilyen "hozott anyaggal" elmegy edzeni, és súlyokat is pakol magára előbb utóbb fej, nyak, váll, derék vagy akár térdpanaszai is lehetnek. Itt jön be a képbe a testtartáselemzés, melynek célja a felborult izomegyensúly, a rossz statika helyreállítása, mozgásminőség javítása!

A testtartáselemzés során:
anamnézist készítek, (életvitel, munkakör, napi fizikai aktivitás, panaszok, fájdalom)
felmérem a test statikáját állásban illetve mozgás közben különböző szempontok alapján,
megnézem a gerincoszlop fiziológiás görbületeit (hol van a normálistól való eltérés?),
megbeszéljük az izomegyensúly-felbomlás okát (alul- és túlműködő izmok),
javaslatot teszek mozgásminőség javításra,
a számodra legfontosabb korrekciós gyakorlatokat átnézzük (nyújtás, erősítés).

A felmérés időtartama: kb. 1 óra
Ruházat: A felmérés fürdőruhában történik, cipő nélkül.
A felmérés ára: 4.800 Ft
A felmérést tartja: MÓNI, aerobik edző, preventív gerinctréner, személyi edző és korrektív sport rehabilitációs tréner.
A felmérés időpontja: hétfő, 16:00-17:00
Bejelentkezés: Jelentkezem e-mail-ben!, vagy telefonon (20/425-9905).

Vélemények
"Jó volt az óra, tetszett. Az edző alaposan kikérdezett, "megvizsgált", átbeszéltük mi a probléma a tartásommal, mit kell kijavítani. Kaptam több tanácsot is a szükséges izmok erősítésére, megnézte miként csinálok néhány alapgyakorlatot és mint kiderült nem jó testhelyzetben végzem ezeket, ezelőtt én is éreztem többször hogy nem ott fáj torna közben ahol kéne. Szükség lesz néhány plusz órára ahhoz, hogy azokat gyakorlatokat elsajátítsam, amik a kialakult rossz tartásomat helyrebillentik, ezekre a magánedzéses órákra majd sort kell keríteni. Ha pedig a gyakorlatokat már tudom jól, azután akár itthon is végezhető lesz. Összeségében tetszett minden, teljesen elégedett voltam, az edző kedves, alapos és hozzáértő... ajánlottam is néhány ismerősnek a teremből. :)"
"Be kell vallanom, hogy először csak kíváncsiságból vágtam bele. Kíváncsi voltam, hogy is zajlik egy ilyen személyi edzés, meg mi is az a testtartáselemzés. Mikor megfertőződtem a Maya-val, Mónihoz jártam először. De sajnos a kisfiam átszokott a későbbi kelésre és így nagyon korai nekünk a 8.30 időpont, így már nem tudtam odaérni az edzés kezdetére. Szóval, vártam is az újabb találkozást. Kicsit lehangoló és sokkoló volt, hogy mennyi mindenem nincsen rendben. Bár sejtettem, hogy nincs minden a helyén, azért a 40 plusz kiló évek óta rosszul beidegződött dolgok és a 25 év élsport megtették a magukét! Az első alkalommal kibukott, hogy a bal bokám a legnagyobb probléma forrása, és emiatt majdnem minden gyakorlatot rosszul csinálok, az izmaim egyrészt be vannak rövidülve , másrészt el vannak gyengülve , nyújtani, erősíteni kell! A 6. alkalom után lett érezhető a változás, amely legszembetűnőbben a boka stabilitását eredményező egyensúlygyakorlatoknál volt megfigyelhető... Számomra nagyon hasznos volt ez a pár alkalom, mert sok apró részlet került a helyére és ezeket a többi órán is tudom alkalmazni. Mikor melyik izmot kell figyelni és bekapcsolni, mit hogyan kell csinálni helyesen, hogy hatékony legyen. Jó volt az, hogy azonnali visszacsatolást kaptam a dolgokról, és hogy Móni a sokoldalú felkészültségének köszönhetően minden kérdésemre tudott válaszolni. A kurzus végén kaptam egy otthon is végezhető emlékeztető gyakorlatsort, aminek szintén nagyon sok hasznát vehetem majd, ha kopnának az emlékeim! Összességében, mindenkinek ki kell próbálni, h megismerje saját magát!"